SKŁADNIKI:
zakwas na żurek bezglutenowy gryczany – 1 słoik
kiełbasa biała parzona – 500 g
ziemniaki – 500 g
cebula – 1 szt.
włoszczyzna – 1 opakowanie
czosnek ząbki – 2 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 5 szt.
sól himalajska do smaku
pieprz do smaku
oliwa z oliwek– 3 łyżki
majeranek do smaku
jajka na twardo – 6 szt.
SPOSÓB PRZYGTOWANIA:
KROK 1: Cebulę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju.
Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę.
Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min.
KROK 2: Do wywaru dodajemy też zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku.
Porcje zupy podajemy z połówkami jajka ugotowanego na twardo i kiełbasa pokrojoną w plastry.