Opublikowano

Kolagen – właściwości i efekty

Kolagen to substancja, która występuje naturalnie w organizmie człowieka, i będąca budulcem wielu narządów. Z wiekiem jednak zdolność do jego produkcji spada, czego objawem są zmarszczki, problemy ze stawami i kłopoty z krążeniem.

Czym jest kolagen?

Kolagen to produkowane przez organizm białko, stanowiące około 30% wszystkich białek ludzkich, a jednocześnie będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen jest swoistym spoiwem, które łączy ze sobą komórki – jest on budulcem skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówek oka. Kolagen nie bez powodu nazywany jest białkiem młodości – substancja ta wspomaga między innymi:

  • utrzymanie gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i nawilżenia skóry,
  • prawidłowe funkcjonowanie stawów bez dolegliwości bólowych,
  • szybsze gojenie się ran oraz zrastanie złamanych kości,
  • zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych, co usprawnia krążenie krwi.

Kolagen chroni również narządy wewnętrzne, takie jak nerki, żołądek czy wątroba, tworząc wokół nich warstwę zabezpieczającą. Kolagen odgrywa też istotną rolę w układzie immunologicznym, wspierając obronę organizmu przed drobnoustrojami, toksynami oraz komórkami rakowymi.

Jednak wraz z wiekiem obniża się zdolność organizmu do produkcji kolagenu – oznacza to, że w pewnym momencie więcej komórek kolagenu obumiera, niż jest wytwarzanych. To naturalny proces, ale może zachodzić już w stosunkowo młodym wieku – jeszcze przed 30. rokiem życia. Co więcej, szkodliwe czynniki zewnętrzne, takie jak stres, toksyny, promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenie powietrza, mogą wpływać na jego nasilenie.

Poziom kolagenu w organizmie jest uzależniony nie tylko od wieku, ale też stosowanej diety. Kolagen znajdziemy między innymi w:

  • żelatynie spożywczej,
  • galaretkach,
  • kurzych łapkach,
  • podrobach.

Dietę warto uzupełnić również o produkty bogate w witaminę C, która zwiększa wytwarzanie kolagenu i ujędrnia skórę, oraz witaminę E, przeciwdziałającą sieciowaniu i sztywnieniu włókien kolagenowych. Bardzo istotny jest też sposób przygotowywania potraw – zaleca się, by zamiast grillowania czy smażenia wybierać gotowanie. Nie powinniśmy przy tym zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – zgodnie z rekomendacjami dietetyków powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów płynów każdego dnia.

Źródło: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/kolagen-czym-jest-jakie-ma-wlasciwosci-i-jak-wplywa-na-zdrowie